top of page
Foto van schrijverCathelijne De Vries

Vertrouwen, daar moet je aan bouwen.

Wat een titel, he? Zo evident. Zou je zelfs deze blog wel lezen, met zo’n simpele titel?


Natuurlijk wel! Want in deze blog lees je allereerst waarom je eigenlijk zou moeten bouwen aan vertrouwen. Daarnaast ontdek je 5 manieren om echt met het vertrouwen in je team aan de slag te gaan. 


Dus, je weet als leider of manager dat je team een sterke basis nodig heeft. Zoals met een huis: zonder goed fundament zakken de verdiepingen uiteindelijk in elkaar. Patrick Lencioni, succesvol auteur, geeft dit heel mooi weer in zijn “piramide van teamwork”.

Lencioni Pyramide

De onderste laag? Juist, vertrouwen! Maar waarom is dat zo cruciaal? Laten we het ontdekken.


Waarom is vertrouwen belangrijk?

Vertrouwen is de lijm die teams bij elkaar houdt. Die maakt dat het ook lukt als team, when shit hits the fan.

Vijf redenen waarom:

1. Open communicatie: Wanneer teamleden elkaar vertrouwen, durven ze eerlijk en open te communiceren. Dit leidt tot betere samenwerking en innovatie.

  

2. Verhoogde werktevredenheid: Mensen die zich veilig voelen in hun team zijn gelukkiger, wat weer leidt tot minder verloop en een hogere productiviteit.


3. Snellere oplossing bij problemen: Bij uitdagingen en conflicten is het makkelijker samen te werken en snel tot oplossingen te komen wanneer er onderling vertrouwen is.


4. Meer verantwoordelijkheid: Teamleden voelen zich verantwoordelijk voor hun werk en voor elkaar wanneer er vertrouwen heerst. Dit verhoogt de betrokkenheid en motivatie.


5. Cultuur van Feedback: Vertrouwen creëert een omgeving waar feedback geven en ontvangen genormaliseerd wordt. Dit helpt individuen en teams om continu te verbeteren.


Bouwen aan vertrouwen, zo doe je dat!

Oke, heel fijn dat vertrouwen in je team zo belangrijk is. Maar hoe vergroot je dan dat vertrouwen? Er zijn heel wat manieren, wij hebben hieronder 5 effectieve tips samengevat. 


Wees zelf kwetsbaar 

Toon als leider je kwetsbaarheid. Ook jij weet het niet altijd, ook jij maakt fouten. Als jij dit openlijk met je team durft te delen, wordt het ook voor hen makkelijker om dit te doen. En die kwetsbaarheid tonen, dat is een absoluut kenmerk van teams met veel onderling vertrouwen.


Implementeer de “fout van de maand”

De “fout van de maand” is een maandelijks moment waar teamleden hun fouten delen met het team. Degene die de beste fout deelt en hierover het meest open durft te zijn, verdient de eer om die maand de award voor “fout van de maand” te ontvangen. Maak er een competitie van doorheen het jaar, geef het een speels karakter, maak er een fun-moment van in je team meeting. Zo zorg je ervoor dat openheid en kwetsbaarheid laagdrempeliger worden, wat het vertrouwen ten goede komt.


Maak een trustcharter met je team

Wat bepaalt voor jouw team “vertrouwen”? Wat zijn de bouwblokken en hoe vertaalt zich dat in gedrag? Dit kun je vastleggen in een trust charter, opgesteld met en door jouw team. 


Dat ziet er dan bijvoorbeeld uit zoals in het plaatje hieronder. Je brainstormt eerst over de  grote bouwblokken - vaak zijn dit containerbegrippen die niet zo concreet zijn. Als je daar de 3 à 4 belangrijkste gekozen hebt, kun je dit verfijnen naar concreet gedrag. Stel, jullie vinden “eerlijkheid” heel belangrijk als team. Wat betekent dit dan? Mag of moet iedereen altijd alles delen? Ben je verplicht om bezwaar te maken als je het ergens niet mee eens bent? Of nog iets totaal anders? Onthoud: dit is aan jou en je team om te bepalen, er zijn geen standaardantwoorden!


Trust Charter

Je legt ook die gedragingen vast in de trust charter, die jullie vervolgens allemaal ondertekenen. Maak hier een belangrijk teammoment van. Zorg dat je de trust charter zichtbaar maakt, bijvoorbeeld door hem op de muur te hangen of als eerste slide te tonen voor iedere teammeeting. Reflecteer ook geregeld als team hierop: wat doen we al heel goed en waar is nog ruimte voor verbetering? 


Zo blijven jullie actief bezig met vertrouwen, op een manier die voor jullie klopt!

  

Investeer in relaties

Neem de tijd om je teamleden beter te leren kennen, zowel professioneel als persoonlijk. Dit kan door informele koffiepauzes, teamuitjes of gewoon door enthousiaste gesprekken. Hoe beter je elkaar kent, hoe sterker het vertrouwen wordt.

  

Stimuleer samenwerking

Organiseer teamactiviteiten die samenwerking bevorderen. Dit kan variëren van gezamenlijke projecten tot teamuitjes of zelfs workshops. Door samen te werken aan gemeenschappelijke doelen, leert je team elkaar beter kennen en begrijpen. Samen herinneringen maken zorgt daarnaast ook voor meer cohesie en onderling vertrouwen.


Wat ga jij morgen doen om aan vertrouwen te bouwen?

Bouwen aan vertrouwen stopt nooit! En dat betekent dat het ook nooit te laat is om ermee te starten. Dus wat ga jij morgen doen om het vertrouwen in jouw team te versterken? Wij beloven je: het zal je team sterker, beter, effectiever én toffer maken!


Heb je hier hulp bij nodig? Laat het ons weten. Naast de vijf tips van hierboven hebben we nog heel wat meer kennis, ervaringen en tools in onze rugzak om jou en je team te helpen groeien.





20 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page